2018-10-20

Eesti naisliit: «Ämm» tuleks keelata

Eesti naisliit on asunud võitlusse «ämma» kui halvustavat taaka kandva sõna kasutamise vastu. «Meil igaühel on ema, ning kes tahaks, et tema ema nimetataks sõnaga "ämm",» kommenteeris algatust naisliidu pressiesindaja Johannes-Jaak Kõõmassepp.

Eesti naisliit on varemalt olnud meedia ja avalikkuse huviorbiidis eelkõige oma «Aasta ema» tiitlivõistluste tõttu, millel on olnud eeldusteks seatud, et tiitlisaaja võib olla vaid esmaabielus ning ilmtingimata vastassoo esindajaga, eelistatavalt ka omandanud seejuures kõrghariduse.

«"Ämm" on sama kaalukategooria sõna, nagu "neeger",» selgitas Kõõmassepp, tuues näite, et kes meist võtaks seda leebelt, kui näiteks tema ema kohta öeldaks «neeger», lisades: «See oleks lubatav ehk mõnes Aafrika-kandi maailmariigis, ent ei tohiks olla sallitud tooniks Eestis!»

Millal sõna «ämm» lisaks «neegrile» keelatud tarbesõnade nimistusse kaasatakse, ei osatud Riigikogu õigekeelekomisjonist veel toimetusele täpselt öelda, ent kinnitati, et toimetused selles suunas olevat käimas.

Vaata lisaks: Ämm.

[foto: Eesti Ekspress]

Kommentaare ei ole: