2013-07-17

Muhu uisusaaga jätkub: ka Kuivastu saatis Moonlandi kuu peale

Eile keskpäeval läbi viidud katsetõstmised ei andnud pilootidele piisavalt kindlust aluse transportimiseks merevee kohal.
foto: cc by 2.0
Eelmisel nädalal kirjutas "Saarte Hääl", kuidas aastaid Koguva sadama turismimagnetiks olnud uisk veesatakse kokkulepete puudumise tõttu mitte kohapeal, vaid hoopis saare teisel küljel Kuivastus. Praeguseks on aga selgunud, et ka algselt varuvariandina kirjas olnud Kuivastu sadamaga ei saadud kokkuleppele. Nii alustabki uisk järgmisel nädalal teekonda Tallinna suunas.

Kuivastuni liigub 15 meetrit pikk ja 5 meetrit lai alus mööda maanteed. Seejärel pannakse uisk praami peale ja viiakse üle Suure väina Virtsu. Seoses sellega võib esineda lühemad või pikemad liiklusseisakuid ja kõigil suvitajatel palutakse järgida liikluskorraldajate juhiseid.

Virtsu jõudnult ei hakata laeva uuesti auto peale laadima, vaid uisu viib Tallinnasse õppuste käigus Eestis olev NATO helikopter. Laevaehitaja sõnutsi otsisid nad sellise variandi seetõttu, et maanteeamet tahab suurte veoste puhul saada erinevaid kooskõlastusi, aga tema ei oskavat sellise paberimajandusega tegeleda.

Kaitseväe pressiesindaja ütles, et uisu Tallinnasse lennutamine ei ole probleemiks: "See on väga hea võimalus harjutada suurte objektide õhutransporti. Kahjuks küll seekord meile saadetav piloot mere kohal lennata ei julge, seetõttu tuleb laev enne teisi variante kasutades Virtsu saada."

Uisu veeskamine on Tallinnas planeeritud järgmise aasta merepäevade tähtsündmuseks. "Selle aasta merepäevadele jääme napilt hiljaks," kommenteeris laevaehitaja. Järgmisel aastal toimuvast uisu vettelaskmisest on praeguseks juba lubanud osa võtta president, peaminister ning ka mitmed kõrged väliskülalised, kelle nimesid veel ei avalikustata. Tavakülastajatele mõeldud piletid hinnaga 69 eurot tulevad müügile suve lõpus.

Kus uisk vahepeal seisma hakkab? "Leidsime, et vahepealse aja võiks laev seista Tallinnas raekoja platsil, kus kõik soovijad seda uudistada saaksid," sõnas laevaehitaja. Temaga nõustus ka Tallinna linnavalitsuse pressiesindaja: "See on väga hea idee! Tartu raekoja platsil on jõulude ajal lodi, aga ainult kuu aega korraga. Tallinn on siiski merelinn ja siin peaks aastaringselt laev raekoja platsil olema. Teiseks teeb linnavalitsus kõik endast oleneva, et inimesi merest eemal hoida, aga rahvas tahab laevu näha – see on suurepärane võimalus neile seda pakkuda."

Kommentaare ei ole: